Kriittistä keskustelua online


Koronavirus ei keskeytä keskustelua - päinvastoin: näinä aikoina on tärkeätä, että vaikka fyysisesti olisimmekin eristyksissä toisistamme, henkisesti näin ei ole. Tampereen kriittinen korkeakoulu aloittaa netissä toteutettavan viikottaisen Kriittistä keskustelua online -sarjan. Se järjestetään aina perjantaisin klo 18.00-19.30.

Sarjassa keskitytään ajankohtaisiin ongelmiin ja kysymyksiin eli juuri niihin, jotka askarruttavat meitä ja nousevat esiin nykyisessä kriisitilanteessa. Näitä ovat esim. poikkeustilan suhde demokratiaan ja ihmisoikeuksiin, kysymykset globalisaation ja kapitalismin nykytilasta tai kriisin vaikutus tulevaisuuteen. Kriisillä saattaa olla myös positiivisia vaikutuksia ihmisenä olemiseemme: poikkeusolosuhteissa kenties huomaamamme itsestäänselvinä pidettävin asioiden (esim. sosiaalisuus, ihmissuhteet, taide, vapaus, demokratia) erityisen merkityksen ja opimme arvostamaan niitä aiempaa enemmän. Sarjassa nostetaan viikottain yksi aihekokonaisuus keskiöön. Sarjaa jatketaan niin kauan kuin poikkeusolot vallitsevat. Keskustelut alustaa ja vetää Ihmisenä oleminen -sarjan tilaisuuksista tuttu filosofi Timo Vuorio.

Käytämme keskustelun alustana zoom-ohjelmaa. Osallistuminen edellyttää ennakkoilmoittautumista, jotta osaamme lähettää kutsulinkin keskusteluun  Lähetämme tarkemmat ohjeet sähköpostitse sekä mahdollisen avun zoom-ohjelman lataamiseen ja käyttämiseen. Osaanotto on maksutonta, mutta paikkoja on rajallinen määrä.
Ilmoittautumiset: tampere@kriittinenkorkeakoulu.fi

Koronasta huolimatta, keskustelu jatkukoon! Tervetuloa mukaan!💛


3.4. Rahat vai henki?

Ensimmäisellä kerralla perjantaina 3.4. aiheena on strateginen valinta harjoitettavan poliitikan suhteen reagoidessamme koronaviruksen haasteeseen: arvotammeko talouden tai terveyden ensisijaiseksi? Vaikka suurin osa poliittisista johtajista on kallistunut jälkimmäiseen strategiaan, kysymykset eristäytymis- ja poikkeustilapolitiikan seurauksisista paitsi kansan- ja maailmantalouteen, myös yhteiskunnallisen vakauteen voivat olla drastisia. Julkisessa keskustelussa näitä näkemyksiä on tuotu esiin ja osittain 'talous ja yhteiskunnallinen vakaus ensin' -strategiaa, ainakin vielä, noudattaa naapurimaamme Ruotsi. Voiko Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin toteamuksessa, että keinot taudin parantamiseen voivat osoittautua kalliimmiksi kuin itse tauti olla periaatteellista totuutta? Kuitenkin, inhimillisesti ja eettisesti katsoen olemme ainakin lyhyellä aikavälillä vääjäämättömän ja kylmäkiskoisen ratkaisun äärellä: Rahat vai henki? Tarttukaamme aiheeseen rohkeasti ja keskustelkaamme siitä kriittisesti ja ennakkoluulottomasti!

17.4. Yksinäisyys

Perjantaina 17.4. klo 18.00-19.30 jatkamme etäkeskustelua koronakriisin nostattamien ajatusten ympärillä. Yksi tälläinen on tämänkertainen teemamme yksinäisyys - sosiaalinen eristäytyminen on epäilemättä tuonut kokemuksen yksinäisyydestä meidän jokaisen luo, toki toisille drastisestikin enemmän kuin toisille. Yksinolo ja yksinäisyys ei tietenkään ole sama asia, vaan yksinäisyyteen liittyy henkilökohtainen ja usein hyvinkin ahdistava kokemus sosiaalisuuden puutteesta, toisten ihmisten poissaolosta. Tässä hyvin harvoin kysymys on valinnasta. Mistä yksinäisyydessä on kysymys? Aliarvostetaanko sen luomaa ahdistuneisuutta? Mitä yksinäisyyden tunne kertoo meistä ihmisinä? Onko ihminen jopa lähtökohtaisesti tuomittu yksinäisyyteen, kuten eräät eksistentiaalifilosofit ovat väittäneet? Tervetuloa keskusteleman näistä ja muista aiheen nostattamista ajatuksista!

24.4. Mihin voin luottaa?

Perjantaina 24.4. (klo 18.00-19.30) keskustelemme luottamuksesta. Koronaviruksen aiheuttama kriisitilanne on nostanut esiin aiheellisen kysymyksen erilaisten instanssien ja toimijoiden sekä informaation luotettavuudesta: mihin voimme viime kädessä luottaa? Mihin esimerkiksi luottamuksemme tieteeseen ja asiantuntijuuteen perustuu? Entä kuinka luotamme poliittisiin päättäjiin, tai laajemmin yhteiskunnan ja yhteiskunnallisten instituutioiden toimivuuteen? Minkä haasteen luottamukselle tuo se loputon informaatiovirta, jota media tuottaa? Ääriolosuhteet saattavat nostaa esiin huolen luottamuksesta toisiin ihmisiin, tai jopa omaan itseemme ja ihmisyyteen ylipäänsä. Tervetuloa keskustelemaan näistä ja laajemmin mistä luottamuksessa on kysymys!

8.5. Onko syytä pelätä?

Keskustelu koronaviruksen nostattamien kysymysten ja ilmiöiden ympärillä jatkuu jälleen perjantaina 8.5. klo 18.00-19.30. Yksi tällainen on aito pelko: koronaviruksen luoma konkreettinen uhka on saanut meidät pelkäämään niin ystäviemme ja läheisimpiemme kuin oman  terveytemme puolesta. Samalla nykytilanteessa on tällä hetkellä paljon epävarmuustekijöitä, mikä puolestaan saattaa aiheuttaa pelkoa. Saatamme kokea pelkoa esimerkiksi oman tulevaisuutemme puolesta. Toisaalta, kuten koronaviruksen leviämisen alkuvaiheessa paljon korostettiin, paniikkiin ei oletetusti ole syytä. Pohtikaamme yhdessä mistä pelossa on kysymys ja kuinka se kriisin yhteydessä näyttäytyy: onko meillä syytä pelätä?

15.5. Vapaus ja vastuu

Perjantaina 15.5. klo 18.00-19.30 jälleen online-keskustelemme koronakriisin nostattamista kysymyksistä. Yksi tällainen on vapaus. Olemme joutuneet kaventamaan omaa toiminnan- ja valinnanvapauttamme yhteisen hyvän takia. Valtiovallan yksilönvapauksia koskevat rajoitustoimenpiteet ovat herättäneet jopa huolta liberaalin demokratian perusteista. Meillä Suomessa huoli on kenties ollut enemmän akateeminen kuin esimerkiksi Yhdysvalloissa, jossa 'libertyn' puolustaminen on saanut hyvinkin voimakkaita ilmentymiä. Vapauden ja itsensätoteuttamisen kääntöpuoli on kuitenkin vastuu: vastuullisuus omista tekemistämme. Oman vapautemme toteuttamisesta ei saa seurata haittaa toisille. Keskustelkaamme yhdessä vapaudesta ja vastuusta ja kuinka nämä hienosäikeisesti liittyvät toisiinsa niin korona-aikana kuin muutoinkin.

29.5. Valta

Väliviikon jälkeen palaamme dialogin äärelle koronakriisin herättämistä ajatuksista. Perjantaina 29.5. (klo 18.00-19.30) keskustelun aiheena on valta. Koronakriisi on nostanut esiin valtiovallan näkyvän roolin koronakriisin hallinnassa ja kontrollissa. Hallitus on käyttänyt toimenpiteitä, jotka ovat voimakkuudeltaan ennennäkemättömiä rauhan ajan historiassamme. Valtaa ja vallankäyttöä on kuitenkin monenlaista, laillista ja laitonta, näkyvää ja näkymätöntä. Se on läsnä arjessamme - käytämme kenties huomaamattomasti valtaa toisiin ja he meihin. Mitä on valta ja vallankäyttö? Mitkä ovat sen lailliset ja moraaliset rajat? Kuinka sitä kansanvallassa käytetään? Tervetuloa mukaan keskustelemaan näistä ja muista valtaan liittyvistä kysymyksistä! 

5.6. Solidaarisuus

Hyvää alkanutta kesää ja vapautunutta aikaa kaikille! Koronakriiisi ei kuitenkaan ole ohi, vaan jatkamme kriittistä keskustelua online -sarjan parissa keskustellen kriisin nostattamista ajatuksista ja kysymyksistä. Perjantaina 5.6. klo 18.00-19.30 aiheena on solidaarisuus. Solidaarisuus tarkoittaa yhteisvastuullisuutta, yhteenkuuluvuuden tunnetta ja myötämielisyyttä toisia ihmisiä kohtaan. Kuinka tämä on näkynyt koronakriisin hoidossa niin kansallisella kuin kansainvälisellä tasolla ja toisaalta omassa arjessamme?

12.6. Kuuluvatko kriisit elämään?

Jatkamme keskustelua koronakriisin nostattamista ajatuksista perjantaina 12.6. klo 18.00-19.30. Koronakriisi on saattanut meidät tilanteeseen, jossa aiemmin opitut ongelmanratkaisukeinot eivät välttämättä toimi. Yleisesti ottaen kriisit ovat tilanteita, jotka pakottavat meidät puntaroimaan toimintamallejamme; ne muodostavat käännekohtia, joissa tulevaisuuden suunta määräytyy toimiemme perusteella. Mitä kriisit kertovat maailmasta, elämästä  ja ihmisenä olemisesta? Voidaanko kriisejä tai pitäisikö niitä edes välttää? Sanalla sanoen: kuuluvatko kriisit elämään? Tarkastelkaamme kysymystä ennakkoluulottomasti niin henkilökohtaisella kuin universaalilla tasolla.

26.6. Elämä kriisin jälkeen

Kesäisten helteiden keskellä kokoonnumme vielä kerran eli perjantaina 26.6. klo 18-19.30 keskustelemaan koronakriisin herättämistä ajatuksista ja kysymyksistä. Vaikka virus ei ole mihinkään kadonnut, eristäytynyt elämämme on kuitenkin siinä määrin palautunut ennalleen, että voimme tulkita, että olosuhteet, jotka synnyttivät tarpeen tähän Kriittistä keskustelua online -sarjaan, ovat siksi muuttuneet, ettei syytä sen jatkamiseen ole. Tarkastamme kuitenkin tilanteen elokuun alussa.

Tällä erää viimeisessä tilaisuudessa suuntaamme katseen tulevaisuuteen: miltä maailma koronakriisin jälkeen näyttää tai voisi näyttää? Onko elämäntavoissamme tai esim. taloudessa tai politiikassa tapahtunut muutoksia? Oliko koronakriisi vain hetkellinen poikkeama 'normaalista' vai jättikö se pysyvämmän jäljen? Onko jotain minkä opimme vai olisi pitänyt oppia?