keskiviikko 1. huhtikuuta 2020

Kriittistä keskustelua online: rahat vai henki?

Koronavirus ei keskeytä keskustelua - päinvastoin: näinä aikoina on tärkeätä, että vaikka fyysisesti olisimmekin eristyksissä toisistamme, henkisesti näin ei ole. Tampereen kriittinen korkeakoulu aloittaa netissä toteutettavan viikottaisen Kriittistä keskustelua online -sarjan. Se järjestetään aina perjantaisin klo 18.00-19.30.

Sarjassa keskitytään ajankohtaisiin ongelmiin ja kysymyksiin eli juuri niihin, jotka askarruttavat meitä ja nousevat esiin nykyisessä kriisitilanteessa. Näitä ovat esim. poikkeustilan suhde demokratiaan ja ihmisoikeuksiin, kysymykset globalisaation ja kapitalismin nykytilasta tai kriisin vaikutus tulevaisuuteen. Kriisillä saattaa olla myös positiivisia vaikutuksia ihmisenä olemiseemme: poikkeusolosuhteissa kenties huomaamamme itsestäänselvinä pidettävin asioiden (esim. sosiaalisuus, ihmissuhteet, taide, vapaus, demokratia) erityisen merkityksen ja opimme arvostamaan niitä aiempaa enemmän. Sarjassa nostetaan viikottain yksi aihekokonaisuus keskiöön. Sarjaa jatketaan niin kauan kuin poikkeusolot vallitsevat. Keskustelut alustaa ja vetää Ihmisenä oleminen -sarjan tilaisuuksista tuttu filosofi Timo Vuorio.

Ensimmäisellä kerralla perjantaina 3.4. aiheena on strateginen valinta harjoitettavan poliitikan suhteen reagoidessamme koronaviruksen haasteeseen: arvotammeko talouden tai terveyden ensisijaiseksi? Vaikka suurin osa poliittisista johtajista on kallistunut jälkimmäiseen strategiaan, kysymykset eristäytymis- ja poikkeustilapolitiikan seurauksisista paitsi kansan- ja maailmantalouteen, myös yhteiskunnallisen vakauteen voivat olla drastisia. Julkisessa keskustelussa näitä näkemyksiä on tuotu esiin ja osittain 'talous ja yhteiskunnallinen vakaus ensin' -strategiaa, ainakin vielä, noudattaa naapurimaamme Ruotsi. Voiko Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin toteamuksessa, että keinot taudin parantamiseen voivat osoittautua kalliimmiksi kuin itse tauti, olla periaatteellista totuutta? Kuitenkin, inhimillisesti ja eettisesti katsoen olemme ainakin lyhyellä aikavälillä vääjäämättömän ja kylmäkiskoisen ratkaisun äärellä: rahat vai henki? Tarttukaamme aiheeseen rohkeasti ja keskustelkaamme siitä kriittisesti ja ennakkoluulottomasti!

Käytämme keskustelun alustana zoom-ohjelmaa. Osallistuminen edellyttää ennakkoilmoittautumista, jotta osaamme lähettää kutsulinkin keskusteluun  Lähetämme tarkemmat ohjeet sähköpostitse sekä mahdollisen avun zoom-ohjelman lataamiseen ja käyttämiseen. Osaanotto on maksutonta, mutta paikkoja on rajallinen määrä. Toimi siis nopeasti!

Ilmoittautumiset: tampere@kriittinenkorkeakoulu.fi

Koronasta huolimatta, keskustelu jatkukoon! Tervetuloa mukaan!💛