sunnuntai 1. maaliskuuta 2020

Kasva ja sivisty - inhimillisissä rajoissa

Perjantaina 6.3. jatkamme Ihmisenä oleminen -sarjassa aiheen Henkinen kasvu ja sen rajat parissa. Asiantuntijapuheenvuoron esittää Severi Hämäri otsikolla Kasva ja sivisty - inhimillisissä rajoissa.

Miksi aina kaipaamme kasvua? Rooman klubin Kasvun rajat -raportin julkaisusta pyörähtää kohta 50 vuotta. Silloin oli nähtävissä, että luonnonvarojen rajoittamattomaan käyttöön perustuva talouskasvu on mahdottomuus. Ja jo silloin monen katse kääntyi sisään päin. Mitä jos taloudellinen kasvu voitaisiin korvata henkisellä kasvulla? Olisiko ihmisen mahdollista elää hyvää, täyttä elämää ilman talouskasvua? Kykenisikö uusi, henkisesti kasvanut yhteiskunta ja demokratia kestämään talouskasvun lakkaamisen? Tällaisia ajatuksia pohti mm. filosofi Reijo Wilenius kumppaneineen Kriittisen korkeakoulun piirissä 1970- ja 80-luvuilla. Ajatus henkisen kasvun, sivistyksen mahdollisuuksista ratkaista viheliäiset ongelmat on lähellä tänä päivänäkin. Esimerkiksi Sitran juuri käynnistynyt Sivisty+ -hanke perustaa toimintansa tälle ajatukselle. Mutta miten pitkälle ihminen voi sivistyä ja kasvaa? Tähän kysymykseen meidän on seuraavaksi tartuttava. Uudempi psykologinen ja kasvatustieteellinen tutkimus näyttää, että vaikka ihminen on mukautuvainen ja kykenevä moniin ihmeellisiin uusiin asioihin – jotkin piirteet ovat haastavampia muuttaa.

Severi Hämäri (FM) on Kriittisen korkeakoulun puheenjohtaja, rakentavan vuorovaikutuksen asiantuntija, puhetaidon opettaja ja kokenut aikuiskasvattaja. Hän tekee käytännöllisen filosofian väitöskirjaa dialogien vaikutuksesta päätöksentekoprosesseihin.

Paikkana Kulttuuritalo Laikku (Luentosali), klo 18-20. Avoimen ja maksuttoman tilaisuuden juontaa filosofi Timo Vuorio. Tervetuloa!